Solf skolas nya del besiktad och mottagen

Den 9 mars 2021 kunde Korsholms kommun efter genomförd mottagningsbesiktning ta emot utbyggnadsdelen av Solf skola. Bygget har gått snabbare än väntat och byggnaden har blivit färdigställd i förtid, utan att äventyra nödvändiga väntetider.

I nedre våningen kommer i huvudsak förskolan att husera. Förskolan får utbildnings- och allmänna utrymmen för ca 50 elever och flyttar verksamheten från nuvarande dagis. Dessutom får förskolan ett avskilt och utökat område för utevistelse. Ett skilt avlämnings- och hämtningsområde för förskolans vårdnadshavare och en egen parkering för 12 bilar har anlagts invid Solfvägen.

Första våningen går i ljusa och blåa färger.

På andra våningen finns nya utbildningsutrymmen för ca 80 skolelever. Det innebär 4 nya ljusa klassrum, 2 grupprum samt ett utrymme för speciallärare. På första våningen finns även två grupprum för specialundervisning för skolans behov.

Andra våningen går i gröna och ljusa färger. Ett stort grönt fönster i korridoren ger mycket ljus.

Bygget har varit relativt enkelt. Tillbyggnaden är i två plan och den har byggts ihop med befintlig skolbyggnad. Våningsytan i nya delen är 944 m². Utrymmena består i huvudsak av klassrum och sociala utrymmen. Inga kök, större våtutrymmen eller utrymmen med speciella bestämmelser har byggts, eftersom de finns i den befintliga delen. Arbetet har gått smidigt och utan överraskningar. Det enda som egentligen återstår nu är iordningsställande av de yttre områden, men de får vänta till vi var varmare väder.

Ny modern teknik finns i alla undervisningsutrymmen.

Mottagningsbesiktningen 9.3.2021 sköttes utan större bekymmer och diskussion. Dialogen har fungerat bra mellan Korsholms kommun och Tom Knip Ab. Det finns gott om tid att sköta eventuella kompletterande arbeten fram till skolstarten hösten 2021. Senare i vår färdigställs enligt överenskommelse de yttre områdena. Men redan nu får personalen börja inspektera undervisningsutrymmena och fundera på hur de bäst ska inredas för att fungera så bra som möjligt.

Enligt beslut i samhällsbyggnadsnämnden kommer ännu köket i tidigare delen att byggas om med en förstorad disklinje för att bättre kunna hantera det större antal elever (både skolelever och förskoleelever), som får sin mat i samma matsal i skolan. Den ombyggnaden sker i sommar.

Ett stort tack riktas till alla involverade. Bygget har fortlöpt utan större bekymmer och mottagningsbesiktningen sköttes även den bekymmersfritt. Efter att ytterområdena och ombyggnaden i köket färdigställs i sommar har vi en stor och fin skola med ändamålsenliga inlärningsmiljöer där alla Solfbarn ska trivas från förskolan upp till sjätte klass.