Vad gör vi egentligen i Korsholm när det gäller satsningar på nya invånare och företag? Den här verksamheten väcker sällan några större rubriker i dagspressen, men som förutsättning för kommunens vidare utveckling är den livsnödvändig.

Den senaste mandatperioden har vi satsat cirka 11 miljoner euro på att planera, bygga och förbereda livsutrymmen för nya invånare och företag i Korsholm.

De största satsningarna har gjorts på Smedsby centrum, som fått en ordentlig ansiktslyftning med ett helt nytt upplägg på vårt ”shared space”- centrumområdet med ett nytt torg, hybridkvarter och flera kommande höghussatsningar. Här har det förutom satsningarna ovan jord även krävts ordentliga satsningar under jord med hantering av ytvatten, dricksvatten och avlopp.

Smedsby torg
Foto: Mikael Nybacka/Vasabladet

De största satsningarna för nya bostadsområden har gjorts i Böle (Hemskog I och Svedjevägen), Smedsby (Storgårds, Gäddadalen, Fattigmarksvägen), Singsby (Trollkuniback) och Petsmo (strandnära bostadsområde).

Dessutom har områdena i Toby (Hagnäsbacken), Solf (Björngärdan), Kvevlax (Herrgårdsbacken), Böle (Backsveden), Kvevlax (Mararna) utvidgats och färdigställts.

Inom de närmaste åren planeras nya satsningar bl.a. i Smedsby (Äppeldalen), Solf (hästnära boende vid Wahlrooska, Hägnan i centrum), Vikby (Söderskogen), Kvevlax (Ahlskogska området). Dessutom fortsätter utvidgningen av bosättningen i Böleområdet (Hemskog II), eftersom trycket är väldigt hårt på detta populära område.

Nu i höst har kommunens tomter på Storgårdska området kommit ut till försäljning. För den som vill bosätta sig i kommunens absoluta centrum med nära till all service, gäller det att smida snabbt, för tomterna är attraktiva och säljs till högstbjudande enligt anbudsförfrågan. Anbuden ska skickas in med post eller epost senast 2.11.2020 kl. 8.00 för att vi ska kunna dela ut dem ännu i höst.

Delgeneralplanen för Karperö-Singsbyområdet blev klar i fjol och i höst ska vi förhoppningsvis godkänna den nya delgeneralplanen för Kvevlax kyrkoby. För tillfället håller vi på med delgeneralplanen för Helsingby-Toby-området och Replot kyrkby.

Den senaste mandatperioden har vi satsat cirka 4 miljoner euro i utvidgning av Fågelbergets industriområde i Smedsby och nybyggnad av Vikby II. På Fågelberget finns dessutom ett specialområde för företag inom cirkulär ekonomi, vilket är väldigt unikt vill jag påstå för hela regionen. Tomterna på Fågelberget går år i jämn takt och på Vikby II var det svårt i början , men nu är alla lediga tillgängliga tomter reserverade och de sista tomterna färdigställs.

Nya industriområdet på Fågelberget med Stormossen och Westenergy i bakgrunden. (foto Rurik Ahlberg)

De närmaste åren ska vi fortsätta med att planera och utvidga Vikby I området, Kvevlax industriområde, Fågelberget samt Långskogens gemensamma område med Vasa (sk batterifabriken). Många av de nya företagen, som etablerar sig i Korsholm gör det efter förhandlingar med även andra kommuner, men som kommit fram till det att det är både ekonomiskt och logistiskt rätt att satsa på Korsholm, vilket visar att vi nog gör en del del rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s