Nu står vi äntligen här vid en splitterny simbassäng och ett Solf friluftsbad, som fått en välförtjänt renovering – efter de senaste årets besvärligheter.

Kenth Nedergård håller kommunens hälsning till friluftsbadet. (Foto: Marice Nedergård)

Simmöjligheter för Solfborna har länge varit en utmaning. Men går vi tillräckligt långt tillbaka fanns det många stränder och vikar att bada i för de första Solfborna. Här på Tackholmen fanns en av byns första hamnar. Stadsfjärden sträckte sig långt in mot Solfängarna och Söderfjärden var som namnet säger en stor fjärd. Men landhöjningen har gjort sitt och Solfbornas vattenområden börjar bli rätt knappa.

Jag hör säkert till de sista Solfborna, som hunnit simma vid Öjran (och det har jag faktiskt ännu ett fysiskt spår av, när jag skar upp stortån på en glasflaska och hamnade till sjukhuset för att sys…). När jag var liten bildade Solf ännu en gemensam kommun tillsammans med Sundom och då hade vi en gemensam strand i Kronvik, där man gick i simskola. Vid bildandet av storkommunen Korsholm 1973 överfördes Sundom till Vasa. Eftersom vi Solfbor gick miste om den badstranden inskrevs i samgångsavtalet att simmöjligheterna i Solf måste tryggas. Under ett antal år badade man också i sandgröperna i Kaschal, åtminstone i början av somrarna. Men det tog ändå fram till 2004 innan  friluftsbadet i Solf byggdes som ett samarbetsprojekt mellan Korsholms kommun och Folkhälsan i Solf-Sundom.

Bandklippning. (Foto: Marice Nedergård)

Friluftsbadet har betjänat Solfborna men 2018 började tiden för den dåvarande bassängen lida mot sitt slut. Garantitiden var visst 12 år och de sista användningsåren började de årliga reparations- och underhållskostnaderna stiga och något måste göras. En undersökningsrapport, som gjordes 2018-19 visade att anläggningen var i mycket stort behov av akuta åtgärder. Vattenläckageförlusterna och värmeförlusterna belastade anläggningens ekonomi. De beräknade kostnaderna för iståndsättandet av bassängen och installationen av rutschbanan blev höga och diskussionerna om friluftsbadets framtid blev igen en kommunal angelägenhet, vilket slutade med att badets finansiering lades på is förra året. När dessutom vattenledningen grävdes av i samband med skolans utbyggnad, var nog framtiden för friluftsbadet väldigt osäker.

Full fart i friluftsbadet. (Foto: Marice Nedergård)

Men då vaknade gräsrötterna. Ett stort antal föräldrar engagerade sig för badets framtid och Folkhälsan gav besked om en starkare roll i skötseln av friluftsbadet. Efter omfattande förhandlingar med kommunen under hösten 2020 kom man fram till en lösning, som innebar att kommunen iståndsätter friluftsbadet igen och överlåter det till Folkhälsan i Solf-Sundom, som tar ansvar för verksamheten från och med i sommar. Resurser för förnyande av friluftsbadet togs med i kommunens budget för år 2021.

Enligt avtalet förnyar kommunen huvudbassängens stomme och ytskikt och barnbassängens ytskikt, åtgärdar huvudbassängens presenningstak, bygger nya anslutningar till kommunens vatten- och avloppsledningsnät, förser vattenrutschbanan med trappa och vattenpump, installerar en utedusch mellan vattenrutschbanan och stora bassängen samt sköter om granskning och slutbesiktning av anläggningen.

Folkhälsan bjöd på plättar till besökarna. Närmare 300 plättportioner stektes under kvällen. (Foto: Marice Nedergård)

Nu har vi då i princip en helt ny bassäng, en barnbassäng med rutschkana (donerad av Lasse G), en ny utedusch och förnyade uteområden. Badets reningsanläggning har genomgåtts och förnyats. Ännu återstår några finjusteringar innan badet är helt klart.

Det förnyade friluftsbadet i Solf är nu klart för användning och jag hoppas på en lång, livlig och varm sommar – och höst – för alla intresserade Solfbor.

Simma lugnt!

Vattenjumpa.

Kommunens hälsning vid nyinvigningen av Solf friluftsbad 8.7.2021 hölls av samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kenth Nedergård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s