Nu är det dags igen. Efter en paus på fem år  återupptar Närings-, trafik- och miljöcentralen planerna på Vasa hamnväg. Julklappspengar erhölls för en planering av den slutliga vägdragningen år 2000, men planeringen har legat på is tills nu.

Den främsta bakgrundsorsaken till att hamnvägen igen är aktuell är de kommande etableringarna på batterifabriksområdet och kommande transporter av farliga ämnen och komponenter genom Vasa centrum.

Alternativen till ny hamnväg är fortfarande samma som för fem år sedan. Korsholm har noggrannare utrett konsekvenserna för de alternativ, som går via Korsholm, medan de övriga alternativen legat i malpåse.

Brovision över Stadsfjärden, uppgjord av David Still
Brovision över Stadsfjärden, uppgjord av David Still.

Vid planering av nya vägsträckningar borde faktiskt utredas de alternativ som i praktiken har en förutsättning att göra det som efterfrågas, dvs få tung och farlig trafik att åka förbi Vasa centrum. Detta ska göras genom att planera ersättande vägsträckningar, som såväl ekonomiskt som miljömässigt har de bästa förutsättningarna. En kortare vägbank över stadsfjärden har de bästa trafikmässiga förutsättningarna att lyckas jämfört med långa omvägar söder om stadsfjärden. Miljömässigt borde man även prioritera transporter på räls, vilket är möjligt i och med att ett område för ett stickspår från nuvarande järnväg till batterifabriksområdet finns anvisat i områdets detaljplan.

Så, nu när planeringen kommer igång igen gäller det att lägga alla kort på bordet och se vilket alternativ, som helhetsmässigt är det alternativ som bäst motsvarar de behov, som finns och kommer att uppstå.

https://svenska.yle.fi/a/7-10027216

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s