Den 1 januari 2023 får vi ett nytt Österbotten – ett Österbotten som på bästa möjliga sätt ska ta hand om och sköta våra yngsta och äldsta och även där emellan när vi blir sjuka och behöver omvårdnad. Jag är en av de kandidater, som är beredd att jobba för att vi alla ska få den bästa möjliga omvårdnaden i framtiden. Vårt gemensamma mål ska vara en högklassig och lättillgänglig vård med människan i centrum för alla oberoende av hemort.

I Korsholm har vi idag en väl fungerande hälso- och socialvård. Specialsjukvården har skötts via sjukvårdsdistriktet. Räddningsväsendet har skötts via Österbottens räddningsverk. När nu dessa verksamheter från början av nästa år samordnas under samma tak, gäller det att se till att samarbetet och kontakterna sektorerna emellan fungerar smärtfritt. Den enskilde kommuninvånaren skall inte hamna emellan.

Genom fler vårdalternativ, ska vi försöka jämna ut skillnaderna i upplevd vård i hela regionen. För invånare bosatta i nuvarande kommunala gränstrakter öppnas nya möjligheter. För många Solfbor kanske Malax och Vasa är mera lättillgängliga för vård och omsorg. När jag var liten fanns det Solfbor, som tillbringade sina sista levnadsår i dåvarande Mogården. Idag kanske Malmgården kan vara ett alternativ på ålderns höst? Invånare i Harrström och Helenelund kanske hellre söker sig till Närpes än Malax för vård. Och finskspråkiga Korsholmare kanske vill få sin service i Vasa, Lillkyro eller varför inte Laihela?

Den stora utmaningen de närmaste åren kommer att se till att alla nivåer i vården fungerar. Det behövs tillräckligt med hjälpande händer. Idag skulle inte hela vårdkedjan fungera utan hjälp av alla nyfinländare, och situationen blir inte enklare framöver. Det kanske inte längre går att ställa krav på att all personal kan svenska och finska, utan snarare att man kan svenska eller finska och är beredd att ta hand om de personer, som behöver vård med största möjliga omsorg.

Jag vill vara med och jobba för ett Österbotten där alla trivs tillsammans; ung som gammal, stor som liten, sida vid sida. Vårt Österbotten behöver mer kärlek, respekt och rock’n’roll. Omsorg om vår nästa, respekt och förståelse för varandra och en guldkant på tillvaron gör att vi lever längre.

Kenth Nedergård
Kandidat i välfärdsområdesvalet, Sfp, Korsholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s